Filmin gösteriminden birkaç yıl önce yine Maraşta, Atlas ve Ceyhan sinemalarında Yılmaz Güney'in ZAVALLILAR filminin gösterimi esnasında da çeşitli olaylar yaşanmıştır. Madalyonun her iki yüzünden sinema filmlerinin bir şekilde toplumsal korku yaratılarak izlenmesinin önüne geçilmeye çalışılması 1970'lerin Türkiyesinde ki kutuplaşmanın nasıl fanatik bir yapıdan beslendiğininde bir örneği.
http://sinematikyesilcam.com/2013/04/cuneyt-arkin-gunes-ne-zaman-dogacak-1978-2/
http://sinematikyesilcam.com/2013/04/cuneyt-arkin-gunes-ne-zaman-dogacak-1978-2/
* Beyn.org tarafından hazırlanmış, Kahramanmaraş Olayları hakkında detaylı bir araştırma için buraya tıklayınız.
Yazan: Gökay GELGEC - Yojimbooo
3 comments:
"sen ve sen dövüşürken gülen onlar"..
güzel filmdi be :)
salih diriklik ''fleşbeck''isimli kitabında,cüneyt arkın'ın filmde oynamak istemediğini ama ''nazikçe'' ikna edildiğini yazıyor.film sinemalarda çok az gösterilmiş.o günlerin sinema reklamlarının birinin üstünde şöyle yazıyor.''güneş ne zaman doğaçak,dokuz sinemada birden''8 yada 10 değil dikkat edin.yine ayni günlerde çıkmış eleştirilerin hiç biri olumlu değil.yönetmen filmim beğenildi diyor ama kimler beğenmiş zaten o karışık günlerde bu filmi kim izlemiş .çöp,saman birbirine karışmış.herkes bir şeyler söylüyor
Bu film yalnız başına anti-komünist propaganda maksatlı "çektirilmiş" olup,bu anlamda hiçbir sanatsal değer taşımamasına rağmen, boyundan büyük katliamların ön açıcısı olmuştur, Cüneyt Arkın bu yüzden bu filmde zorla oynadığını ifade etmek zorunda kalmıştır. Bu film Maraş katliamına neden olan provakatif eyleminde fitili olarak kullanılmıştır, Maraş'ta filmin gösterime girdiği salona o dönemim faşistleri ses bombası koyarak halkı galyena getirip ( -ki bunu koyan faşist şahıs itiraf etmiştir.), binlerce alevinin kadın erkek çoluk çocuk demeden katledilmesine vesile olmuştur. Filmde o çok yerdiği "Allahsız" komünistlerin tırnağı kadar olabilselerdi keşke.
Post a Comment