slider
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, April 11, 2007

Kitapsız Yeşilçam'a tepki

Film Yönetmenleri Derneğince, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından 31 Mart 2007'de düzenlenen ''Kitapsız Yeşilçam: 7. Sanat Kitabını Arıyor'' konulu açık oturumun başlığında yer alan ''Kitapsız Yeşilçam'' ifadesi kınandı. Sayman, dönem dönem Türk sinemasını yaşayan ve yaşatan sanatçıların kimilerince ''Allahsız'', ''Kitapsız'' ve ''Dinsiz'' olarak görüldüğünü savunarak, ''Yeşilçam bir tarihtir. Tarihi tahrif etmeye göze alan bilgisiz fikir sahipleri, her alanda olduğu gibi küçümseyici ve aşağılayıcı tanımlarla Yeşilçam'a saldırmayı gelenek haline getirmişlerdir'' dedi. İBB Kültür Müdürlüğü tarafından 31 Mart 2007'de düzenlenen ''Kitapsız Yeşilçam: 7. Sanat Kitabını Arıyor'' konulu açık oturuma atıfta bulunan Sayman, ''Bizler Yeşilçam sinemasının temsilcileri olarak, Türk Sineması'nı ve üyelerini bilgisizce ve peşin yargılı biçimde suçlayan, kör ve karanlık bakış açılarıyla lekelemeye çalışan her anlayışı şiddetle kınıyor, onların 'edepsizliğini' halkımızın sağduyusuna davet ediyoruz'' diye konuştu.

HALİT REFİĞ

Söz konusu açık oturuma konuşmacı olarak katılan yönetmen Halit Refiğ de ''Bana gelen davette başlığı okuduğum zaman ardında kötü bir niyet olduğunu peşinen düşünmüştüm'' dedi.
Açık oturuma da başlığa ilişkin tepkisini dile getirmek için katıldığını ve bunu yaptığını anlatan Refiğ, ''Yeşilçam'a 'kitapsız' demek hem mecazi, hem de hakiki anlamlarıyla halt etmektir. Bu başlık kimin aklıysa halt etmiştir'' diye konuştu.
Sinema sanatçısı Göksel Arsoy da kendisinin 50 yıla yakın süredir sinemanın içinde bulunduğunu anımsatarak, ''Yeşilçam'a herkesin büyük bir saygı ve sevgi göstermesi lazım. Yeşilçam bizim başımızın tacıdır'' diye konuştu. Sinema tarihçisi Agah Özgüç de ''kitapsız sinema'' ile ne kastedildiği sorusunun akla geldiğini ifade ederek, geçen yıl Türk sinemasına ilişkin 62 kitap yayınlandığını bildirdi.

Haberin Tamamı için tıklayın